Cilindri, kocke, glave


Cilindri, kocke i glave, uz klipove, čine osnovne dijelove čekića.

Cilindar

Funkcija

Cilindar je srce samog čekića koji je izveden specijalnom tehnologijom. Ima niz provrta vrhunske izrade koji služe za protok ulja, prolazak vijaka, ugradnju dodatnih elemenata i sl. Kvaliteta izrade cilindra direktno utječe na stupanj iskoristivosti čekića, a samim time i na udarnu energiju koju čekić isporučuje. Vrlo teško ih je kopirati i uglavnom se na tržištu pojavljuju samo originali.

Održavanje

Eventualna oštećenja cilindra najčešće nastaju kao posljedica zaribavanja klipa u cilindar. Stoga je održavanje jednako kao opisano kod klipova.

U slučaju zaribavanja, cilindar je moguće brusiti, ukoliko se brušenjem uklone brazde nastale zaribavanjem. Tada je potreban i klip u nadmjeri – mjera klipa određuje se novom mjerom cilindra i propisanom tolerancijom. Koriste se standardne brtve cilindra.

Potpuna havarija cilindra dovodi u pitanje isplativost popravka čekića.

 WT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnja
 

WT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnja

WT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnja

 

 

 

Glava cilindra

Funkcija

Glava cilindra je svojevrsni poklopac cilindra sofisticirane tehnologije izrade. Najčešće je izvedena sa nizom dodatnih elemenata kao što su glavni ventili, pilot ventili i sl. U nekim izvedbama, glava služi i kao plinska komora. Neke izvedbe imaju na glavi ugrađen akumulator. Kopiranje je teško i neisplativo, uglavnom su u ponudi originalne glave cilindara.

Održavanje

Posebno održavanje nije određeno osim općeg održavanja čekića. Havarija na glavi cilindra je rijetka, a ako nastane neophodna je zamjena novom glavom.

Kocka

Funkcija

Kocka ili donji dio čekića je gotovo čisto bravarski dio. Objedinjuje čahure utičnih alata, osigurače čahura. Često su kopirane i moguće ih je naći kao zamjenske dijelove.

Održavanje

Održavanje se odnosi na redovno održavanje čahura. Kocke znaju puknuti i ponekad ih je moguće variti kao privremeno rješenje. Ponekad servisne radione znaju tokariti unutarnji provrt kocke što nikako nije preporuka jer se tada uvijek moraju koristiti čahure u nadmjeri. Ovaj zahvat se radi SAMO ako nema drugog rješenja uz direktan dogovor sa komitentom. Zamjena kocke novom financijski ponekad ima smisla.

WT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnjaWT Grupa - hidraulicni cekici, rezervni dijelovi, instalacije, servis, proizvodnja