Pravilno podmazivanje

Lošim podmazivanjem nastaju brazde, utori na utičnom alatu u dijelu u kojem dolazi do dodira sa vodećim čahurama. Čak i sa pravilnim podmazivanjem može doći do direktnog dodira alata i čahure (dodira dvaju čelika pri gibanju) pri čemu se, lokalno, razvijaju vrlo visoke temperature i do 1000°C. Na tako malim površinama, u trenutku kada klip ide u gornji položaj, a alat se zaustavlja, dolazi do mikro zavarivanja. U slijedećem udaru klipa u alat ovi se zavareni dijelovi alata i čahure kidaju tvoreći karakteristične rupice i brazde. Naravno, pri izostanku podmazivanja ili pri korištenju neadekvatne masti za podmazivanje, ova je pojava učestala i intenzivna.
Stoga je pravilno podmazivanje od iznimne važnosti za čuvanje alata i čahura

Primjeri podmazivanja

Savjet
Podignite čekić tako da alat slobodno visi iz čekića. Alat će se tada spustiti i trebao bi biti vidljiv tanak film masti na dijelu alata koji izlazi iz čekića.
Dobro podmazivanje
 Ako ovog filma nema, pojačajte podmazivanje. Ako mast cijedi niz alat treba smanjiti podmazivanje. Ako mast cijedi u tekućem stanju znak je da koristite pogrešnu mast. Uvijek koristite mast za podmazivanje utičnih alata hidrauličnih čekića ! (engl. Chisel Paste, njem. Meißelpaste)